Štítky

pro firmy pod 250

Seznam produktů výrobce Polehňa

Polehňa

Blatnice pod Svatým Antonínkem, slovácká podoblast, Morava, Česká Republika

Vinařství Polehňa vzniklo po roce 1989, před tím se mu věnovalo mnoho generací naší rodiny. Začínali jsme s 0,5ha vinohradu, dneska je to 8ha plodných vinic. Postupně se přecházelo od výroby sudového vína k vínu lahvovému, od roku 1999 se celá produkce lahvuje. V současnosti je naše roční produkce 50 000 - 70 000 tisíc lahví přívlastkového vína podle vyzrálosti hroznů. Vyrábíme pouze kvalitní přívlastková vína a to pouze z hroznů vlastní produkce, všechny vinice se nacházejí v obci Blatnice pod Svatým Antonínkem na jižních a jihovýchodních viničních tratích.

Od ročníku 2005 jsme nepoužili žádný cukr k doslazování hroznového moštu a všechna vína byla vyrobena minimálně v kategorii pozdní sběr. Naší specialitou jsou bílé odrůdy chardonnay a sauvignon, z modrých jsou to pinot noir a modrý portugal. V současnosti nemáme zájem dále rozšiřovat vinice, ale soustředíme se na kvalitu hroznů a vína. Investujeme raději do nových moderních technologií a zemědělské mechanizace. Nemáme žádné zaměstnance, pouze sezónní brigádníky.

Zpracování se odehrává v novém provozu za použití moderních technologií. Hrozny se sklízejí do plastových přepravek s maximální nosností 25kg a ty jsou okamžitě po naplnění dopraveny z vinice. Vzhledem k tomu, že tento proces netrvá déle než 30 minut je zabráněno tvoření těkavých kyselin a jiných nežádoucích látek v moštu. Mletí hroznů probíhá na šetrném mlýnku odzrňovači,používáme olivové čerpadlo na dopravu rmutu, lisujeme na pneumatickém lisu a kvasíme v nerezových tancích o objemu 2500 a 1250 litrů za použití řízeného kvašení. Po dokvašení některá vína zrají dále v tancích v ochranné atmosféře, další putují do sudů na několik měsíců. Jakmile jsou vína připravena k lahvování, stáčí se na moderní plnící lince do nových lahví po předchozí filtraci a to znovu v ochranné atmosféře bez přístupu vzduchu tak, aby byla dlouho svěží a uchovala si co nejvíce aromatických látek. Pak následuje zátkování, osazení termokapslí a etiketování, všechno bez zásahu člověka. Je pravdou, že lidská práce hraje při pěstování hroznů a výrobě vína dominantní a nenahraditelnou úlohu, ale v dnešní době jsou ve vinařství další činnosti, při kterých jsou stroje a moderní technologie nenahraditelné. Jde jenom o citlivé skloubení nových technologií s tradičními a osvědčenými postupy.

Více

top